Olika typer av skidåkning

Alpin skidåkning

Alpin skidåkning kallas även utförsåkning. Det är den vanligaste typen av skidåkning och troligen vad du tänker på när någon säger “skidor”. Detta är den vanligaste typen av skidåkning på orter på pistade spår där snön är artificiellt preparerad med en yta av packad snö och den leder från uppför höga nedförsbackar. Du åker en skidlift för att komma till toppen och sedan nerför. Varje pist är graderad från nybörjare till avancerad så att du vet om du är redo för det steget framåt när du får erfarenhet. På natten prepareras stigarna igen för nästa dag. Alpina skidor har pjäxor som klämmer fast i skidbindningarna som är fixerade vid både tå och häl för att hjälpa till att mata ut pjäxan när du faller och skydda dina ben.

Backcountry skidåkning

Backcountry skidåkning är alla typer av skidåkning som inte är i pister. Skidturer och långfärdsskidåkning från stuga till hydda faller båda in i denna kategori. Det går ut på att vandra uppför en sluttning och sedan väljer du vägen du vill ta för att åka skidor ner. Backcountry-skidor har vanligtvis alpina touring- eller tech-bindningar för att låta hälen vara fri medan tån är fäst vid skidorna för att lättare kunna vandra uppåt. Vissa backcountry-åkare vandrar uppför berget med sina skidor på ryggen och sätter dem sedan på för att åka tillbaka nerför berget. Det fina med den här typen av skidåkning är att du får korsa hela berget och inte bara på spår där nybörjare troligen finns.

Längdskidåkning

Längdskidåkning är även känd som nordisk skidåkning, och det sker på relativt plan mark med hjälp av längdskidor. Det här är mer den typen av skidåkning som du skulle använda för att resa till och från platser i snön. Du kan använda en stegrörelse som om du går eller en skridskorörelse som om du var på skridskor för att korsa den snöiga marken. Längdskidåkning innebär användning av långa stavar som är ungefär armbågshöjder för att hjälpa åkaren framåt. Det kan vara en lugn promenad eller så kan det vara ganska svårt beroende på vilken terräng du täcker. Längdåkningsbindningar och stövlar är gjorda så att hälen är fri att hjälpa till med rörelsen.

Friåkning

Freestyleskidåkning är en kombination av alpin och parkåkning. Det här är stilen som används i pister, parker och halfpipes för att göra många olika stunts i luften. Freestyle-skidor har alpina bindningar och skidor, men har vanligtvis dubbla spetsar, vilket innebär att fram- och baksidan av varje skida vänder uppåt för att de ska kunna gå bakåt såväl som framåt.

Race Skidåkning

Skidåkning är vanligast i delar av Europa, och det finns två typer: mogul- och slalomåkning. Denna typ av skidåkning finns vanligtvis i en stad där ungdomar börjar tävlingsskidor från en tidig ålder och tävlar med varandra med hjälp av specialiserade tävlingsstavar.

Telemark skidåkning

Telemarksåkning liknar skidåkning genom att varje typ av skidåkning görs med fri häl. Turiståkare klämmer hälarna på plats för att åka nedför en backe, men telemarkåkare lämnar hälarna från nedåtgående åkarna. Telemarksåkare placerar en fot längre fram än den andra och håller bakbenets häl uppe.

Den största delen med skidåkning är hur många olika varianter det finns. Om höjder skrämmer dig kan du åka längdskidor, eller om du vill vara tävlingsinriktad kan du prova på racerskidor. Nästa gång du åker till en skidort, prova något nytt!

About the Author

You may also like these