En extremsport som visserligen inte är så stor i Sverige men som ändå är en återkommande gren inom multisporten, är inlinesåkning. Extremvarianten kallas för aggressive inlines och har rullskridskor som är betydligt tåligare och mer hållbara för att klara riktiga påfrestningar.

Som du kan förstå är aggressive inlinesåkning en ordentligt fartfylld sport där skador inte är alltför ovanliga. Tricken som ingår i aggressive inlines, är volter och snurrar samt något som kallas för grinds. Det påminner alltså till stor del om skateboard där man gör allehanda konster i luften. I Sverige och i övriga världen är det skateboardparker man bör söka sig till för att öva tricks. Har man tur kan man också upptäcka åkare inne i städerna som kör på trappräcken, i trappor eller övriga hinder i stadsmiljö.

I Sverige är det dock mer vanligt med vanliga inlines eller skateboard men inom multisport kan man ibland se några hänförda åkare. Klasser som ingår i aggressive inlines är listade nedan.

  • Street, en variant man kör på gatorna som innebär snurrar, glidningar och hopp på stadens hinder som räcken, ramper och trappor.
  • Park utförs i skateboardparker och där gör man många hopp och volter vid toppen av ramperna. Påminner till stor del om skateboardåkarnas tricks och volter på ramperna.
  • Half pipe innebär att de flesta tricksen är gjorda i luften.

Historia

Aggressive inlines är en ung sport som kom till på 90-talet. Kulmen var runt 96-97 både i Skandinavien och övriga världen men intresset dalade de efterkommande åren. Dessförinnan var det främst ishockeyåkare som ville öva tricks under sommaren eller när träningspassen på is tog slut. Först var det vanlig inlinesåkning som gällde men så småningom började man tillverka stabilare och tåligare skridskor som man kunde göra allt svårare hopp och rörelser med. 1988 tillverkades de första extrema inlinesen och i början av 90-talet anordnades den första tävlingen på Kaliforniens stränder.

Sporten blev uppmärksammad tack vare några riktigt duktiga åkare som Arlo Eisenberg som även gjorde några besök i Sverige. I och med detta kom stora sponsorer som Taco Bell och kärleken till den nya fartfyllda sportgrenen var ett faktum. Fram till 2004 var det en populär gren i X-Games som är ett stort årligt sportevenemang och där producenten ESPN ansvarar för extremsporter som motocross, snowboard och skateboardåkning.

Skydd och säkerhet

Aggressive inlines kräver ordentliga skydd eftersom man kan skada sig rejält. Hjälm, handledsskydd, knäskydd och armbågsskydd är de viktigaste skydden men även hak-skydd och handskar kan vara en räddare i nöden om du faller. Ett tandskydd kan också vara en bra idé om du vill undvika att se ut som en tandlös trollpacka. Aggressive inlines är skapt för erfarna åkare så testa inte deras knep hemma om du inte är van. Visst ser det kul ut och i vissa fall även lätt, men det är långt ifrån enkelt. Övningar bör ske i små steg och gärna läras ut av en mer erfaren åkare som vet var gränserna går. Det viktigaste momentet ligger i att kunna bromsa snabbt. En inbyggd bromskloss finns i främre delen av inlinesen och den ska bli din bästa vän när du övar på sladdar och snurrar.