Ishockeyregler

Avslutande hand på pucken

Alla spelare, förutom en målvakt, som fångar en puck måste omedelbart slå eller placera den tillbaka till isen. Varje överträdelse av detta kommer att resultera i två minuter mindre.

Faceoffs

Alla spelare intar fasta positioner runt en av fem face-off cirklar på isen. Endast två spelare är tillåtna i cirkeln under matchen. Platsen för matchningen bestäms av orsaken till det sista spelstoppet.

Fördröjning av spel

Följande åtgärder kommer att resultera i två minuters mindre straff för försening av spelet:

  • Avsiktligt skjuta eller slå pucken utanför spelområdet
    Medvetet förskjuter målet från dess normala position
    Underlåtenhet att tillhandahålla rätt antal spelare på isytan efter en varning från en funktionär eller för att ha gjort ett olagligt byte
    Spelar pucken med en hög pinne
    När en motståndare slår en puck ur luften med en pinne över axelhöjd, ska spelet stoppas och en faceoff ska följa. Ett mål som gjorts av en puck som kom i kontakt med en klubba som var ovanför höjden av målribban ska inte tillåtas.

Isar pucken

Icing är när en spelare på sitt lags sida av den röda mittlinjen skjuter pucken hela vägen ner på isen och den korsar den röda mållinjen när som helst (förutom målet). Isläggning är inte tillåtet när lagen är lika styrka eller på power play. När detta inträffar stoppas spelet och pucken återförs till den andra änden av isen för en face-off i det felande lagets zon. Icing the pucken heter inte:

Om målvakten lämnar vecket för att spela pucken, även om han inte rör vid pucken
Om en tjänsteman härskar kunde en motståndare ha spelat pucken innan den passerade den röda mållinjen
En funktionär kan avstå från icing call om han anser att det var ett försök att passera

Offsides

Ett lag är offside när någon medlem av det anfallande laget föregår pucken över det försvarande lagets blålinje. Placeringen av spelarens skridsko – och inte på hans klubba – är den avgörande faktorn. Om båda skridskorna är över blålinjen före pucken är spelaren offside. Om han bara har en skridsko över blueline och en på den är han onside.

Över tid

Alla ordinarie säsongsmatcher som avslutar ordinarie spel med oavgjort resultat kommer att gå in i en fem minuters sudden-death förlängningsperiod. Om matchen förblir oavgjord i slutet av den övertidsperioden, kommer matchen att hamna i straffläggning. Under slutspelet blir det ingen straffläggning och förlängningsperioder kommer att vara 20 minuter långa.

Påföljder

Spelarens handlingar som bryter mot spelets regler kan få straff efter domarnas gottfinnande. Påföljder klassificeras i tre kategorier: mindre, större och tjänstefel. För en mindre straff, måste spelare avtjäna två minuter i utvisningsbåset medan deras lag spelar short-handed. En mindre straff kommer att upphöra att gälla om motståndarlaget gör mål under power play. Stora straffar kräver att en spelare avtjänar fem minuter i utvisningsbåset och förfaller först vid slutet av den tiden. Påföljder för tjänstefel varierar i längd.

Straffskott

Ett straffslag döms när en spelare dras ner bakifrån vid en målchans till utbrytning eller när nätet avsiktligt förskjuts av en motståndares målvakt eller försvarare.

Makt spelar

När ett lag har fler spelare på isen än det andra laget, eftersom en spelare avtjänar en straff.

Shootouts

Varje ordinarie säsongsmatch som avslutar övertidsspel med oavgjort resultat kommer att hamna i straffläggning. En straffläggning är en serie straffslag där varje lag tillåts tre försök att göra mål på alternerande sätt. Om lagen förblir oavgjorda efter tre försök, fortsätter straffläggningen att varva skott tills det ena laget inte lyckas matcha det andras försök. Vinnaren av straffläggningen tilldelas ett mål.

About the Author

You may also like these