Snowboardåkningens historia

Snowboardåkning tros ha sitt ursprung i USA. Även om dess ursprung är skissartat och många barn och vuxna kan hävda att de har ställt sig upp på en plan yta av något slag och glidit nerför sin lokala slädebacke, finns det flera namn, datum och uppfinningar som är överenskomna höjdpunkter i sportens vanligaste historia.

Föregångaren till den moderna snowboarden kom till 1965, när ingenjören Sherman Poppen från Muskegon, Michigan – den allmänt erkända “snowboardfadern” – uppfann prototypen som banade väg för den moderna brädan. “Snurfern” fick sitt snygga namn från Poppens fru, som snyggt kombinerade de två orden som beskrev apparatens syfte: att surfa på snö. Poppens ursprungliga modell var bara två snöskidor som skruvades ihop – han fäste senare ett rep på framsidan för styrning. Inga specialiserade stövlar eller bindningar krävdes.

Professionell snowboardåkning

Medan de första snowboardföretagen ställde upp “lag” av ryttare för att tävla i början av 1980-talet, fanns det få eller inga prispengar, och företagen själva hade inget kapital för att kompensera ryttare. Men detta förändrades när snowboardåkning ökade i popularitet och acceptans. Den snabbt växande sporten utvecklade en världscuptävling 1985 och ett internationellt styrande organ, International Snowboarding Federation, 1990.

Snowboardkonstruktion

Den moderna snowboarden liknar en överdimensionerad, hjullös skateboard som förarens fötter är fästa på med bindningar. Storleken och formen på en snowboard varierar beroende på den avsedda användningen av brädan och storleken på snowboardåkaren, även om den genomsnittliga storleken på en bräda är 5 fot (1,5 meter) lång och 10 tum (25 cm) bred. Alla brädor har en sidoskärning (som ger dem en form som liknar ett timglas), varierande från djupt till grunt och gör att brädorna lätt kan vändas från kant till kant.

Freestyle

Freestyle har sina rötter i skateboardåkning och var på 2010-talet den mest populära stilen inom snowboard. Det definieras av användningen av naturliga och konstgjorda egenskaper som räls, hopp, boxar, ledstänger, halfpipes och andra hinder för att utföra flygmanövrar och trick. De flesta moderna skidorter har en dedikerad terrängpark som är avsatt specifikt för freestyle snowboardåkning och fylld med dessa funktioner, och samtida skidåkare har hämtat inspiration från de prestationer, tricks och till och med klädseln förknippade med freestyle snowboardåkare. Konkurrensmässig freestyleridning kan kategoriseras i halfpipe/superpipe, slopestyle, Big Air och rail jams.

About the Author

You may also like these

No Related Post