Vad händer med kroppen när man utövar extremsporter?

Människan har alltid varit nyfiken på det farliga och spännande och har sedan urminnes tider velat utmana sig själv med allehanda upplevelser och äventyr. För tusentals år sedan var livet i sig självt en utmaning. Man hade inga hus utan bodde i grottor. Maten var man tvungen att jaga och tillaga själv och råkade man ut för en olycka eller sjukdom var det bara att acceptera läget och använda husmorskurer. Man kan tänka sig att lidandet ofta var stort och att klimatet ibland inte gjorde det hela enklare.

Idag lever vi ett betydligt mer bekvämt liv. Vi kan välja att värma bostaden när vi vill, ta bilen för att inte utsätta oss för farligheter på kvällarna och gå och träna på gym med en instruktör. Blir vi sjuka uppsöker vi en läkare som talar om för oss vad vi ska göra och är olyckan framme, kan vi nöja oss med att läkarna ställer det mesta i ordning igen.

Men var tar då frestelsen och viljan att utforska det okända vägen? Jo, bl. a. genom att medverka i extrema sporter och äventyr. Många som ser ett gäng fallskärmshoppare eller bungyjumpare på TV, slår sig för pannan och undrar hur i all fridens dar man kan utsätta sig för något liknande. Diskussionen går huruvida dessa personer verkligen har något vett kvar i skallen.

Men faktum är att på något sätt är viljan att överträffa förnuftet ibland större. Att utmana sig själv, testa var gränserna går och gärna överskrida dem samt få de där häftiga adrenalinkickarna gör att människan känner tillfredsställelse. Inte alla naturligtvis, men många. Att klara av något man aldrig väntat sig eller bevisa för tvivelaktiga typer att man klarar av så mycket mer, är en underbar känsla som både skapar självförtroende och lust.

När man väl står där på klippans rand och ska hoppa eller när natten faller på och man har ytterligare 30 mil kvar till mål, är det ändå något som gör att man väljer att fortsätta. Kroppen får plötsligt mer ork än tidigare och man fylls av en sprudlande energi. Detta är adrenalin i sitt esse.

Gör en hjärncocktail

Vad händer egentligen i hjärnan när man utövar dessa extremsporter? Jo, man får ett påslag av hormoner och signalsubstanser och adrenalinet är den största boven i dramat om man nu vill uttrycka det så. Stresshormonet gör så att hela kroppen skärps och fokuseringen blir så mycket bättre. All trötthet försvinner och återkommer inte förrän stressen är över. När detta påslag tar vid, sänks glykogen-nivån och cellerna skapar istället ATP. Det som sker samtidigt är att lyckohormonerna frigörs för att motverka adrenalinets negativa egenskaper. Dopamin, serotonin och endorfiner gör att man samtidigt känner lycka i ett slags rus. Det kan påminna om sexuella tillfredsställelser, njutning när man äter något gott eller när man är kär. Man blir helt enkelt hög när man utövar en extremsport.

Att ha detta adrenalinpåslag kontinuerligt gör att kroppen tar skada som när man t. ex. utsätts för stress varje dag i jobbet. Men när man gör det ibland och sedan varvar ned efteråt utnyttjar man kroppen för att prestera bättre. Man kan även frammana detta tillstånd av egen vilja och träna upp en självkontroll.