Triathlon – en annan variant

En variant av multisport är triathlon som innebär simning, cykling och löpning i olika distanser. Man kan således inte säga att det är en extremsport men det har samma principer som multisport. Det är flera sporter som utförs utan paus under samma lopp. Ironman är den mest kända tävlingen och kan ta musten ur de flesta.

Ett triathlon-lopp brukar börja med simning, övergå i cykling och sluta med löpning. Den som är först i mål har vunnit tävlingen, så det är tre actionladdade moment med snabba växlingar som sker enligt vissa regler.

Träna inför ett triathlon-lopp

För det första är det ett gott råd att inte ta ut sig för snabbt. Då tröttar man ut kroppen för fort och är redan slut när alla andra kör för fulla muggar. Spara på energin och ta en liten energi-bar emellanåt. Glöm heller inte att fylla på rejält med vatten.

Träning av triathlon kan bestå i varje moment för sig eller i bricksessions där man växlar mellan momenten för att vänja kroppen. Triathlon har en träningssäsong och en off-season där man bygger upp styrka och kondition med hjälp av uthållighetsträning samt intervallträning. Ju närmare en tävling man kommer, desto mer fokuserar man på snabbheten. Att växla snabbt mellan moment är relativt svårt om man inte är tränad. Detta märks särskilt på växlingen mellan cykling och löpning eftersom benen används på ett helt annat sätt under cyklingen än under löpningen. Det är just det som bricksessions går ut på. Under växlingsmomentet mellan cykel och löpträning, måste du springa med cykeln. Det är också vanligt förekommande att i förväg sätta på cykelskorna på pedalerna, allt för att spara tid.

Simningen tar oftast plats på öppet vatten, vilket innebär att du måste vänja kroppen vid temperaturväxlingar. Vanligtvis tränar man ju på våren och sommaren men i Sverige känns ändå vattentemperaturen av rejält. Simbassänger är i regel för små för ett triathlon-lopp. Du simmar hur du vill, men crawl brukar vara det vanligaste sättet. Dessutom sparar det på benens krafter som behövs till cyklingen.

Ironman – ett stentufft lopp

Har du lyckats ta dig igenom ett Ironman-lopp kan du skatta dig både lycklig och stolt. De räknas nämligen som en av världens tuffaste tävlingar. Den mest kända Ironman tar plats på Hawaii, denna är som ett VM för triathlon-utövare. Även i Sverige kan vi skryta med att ha ett Ironman-lopp sedan 2012. Det heter Kalmar Triathlon och lockar inte bara till sig svenskar utan även andra nationaliteter. Stockholm har även en deltävling för VM som heter Vattenfall World Triathlon.

En Ironman-tävling betyder 3,86 km simning, cykling i 180 km samt ett maratonlopp på ca 42 km. De som inte är trötta efter det bör uppsöka en läkare! För dem som vill köra ett “lagom” lopp, är halv-Ironman ett alternativ; det finns cirka fyra stycken i Sverige.

Vintertriathlon

På vintern kan du träna vintertriathlon eftersom simning på öppet vatten är uteslutet. Sportgrenarna består då av löpning, mountainbike samt längdåkning på skidor. Dock är det inte särskilt utbrett i Sverige trots det kalla klimatet, men i de europeiska länderna med alperna som perfekt tränings- och tävlingsplats, kör man vintertriathlon som aldrig förr.