Tennis – en sport att njuta av

Tennis är en härlig sport, både att beskåda som publik och att utöva själv. När man spelar tennis bör man verkligen tänka på utrustningen. Ett racket som är för tungt kan bli ett stort problem även för en duktig spelare, och utan rätt skor rör man sig inte lika smidigt på tennisbanorna. När det gäller spel på grus finns det dessutom ytterligare en mycket viktig sak att tänka på vad gäller rörelsemönster och teknik. De tennisspelare som har mycket rutin och vana av att spela många matcher på grus är väl bekanta med detta.

Det handlar om att utnyttja gruset till sin fördel och maximera nyttan av gruset. Detta gör de rutinerade spelarna genom att bromsa innan de är helt framme vid bollen och sedan glida fram till bollen innan de slår till den. En utmanande teknik som kan vara svår att vänja sig vid. Spelare som är mindre rutinerade av att spela på grus väljer istället att först slå bollen och sedan glida på gruset för att byta riktning och ta spjärn. Det gör att de får en längre väg till nästa boll och blir sena till den, vilket kan vara en liten men dock så viktig och avgörande nackdel.

Världseliten inom manlig tennis på världsscenen har bestått av några välkända namn de senaste 10-15 åren. Roger Federer från Schweiz, Rafael Nadal från Spanien och Novak Djokovic från forna Jugoslavien. Dessa tre spelare har verkligen utmärkt sig med sina starka meriter. Men även andra skickliga spelare, till exempel Andy Murray, har gjort avtryck på världsscenen. Vad gäller svenska manliga spelare har få spelare lyckats göra avtryck och visa upp vad de går för och få ut sin fulla potential de senaste åren. Svensk tennis var urstark i världen på 1970-talet och 1980-talet, och även under 1990-talet fanns ett antal spelare som kunde hävda sig och konkurrera inom den yttersta världseliten även om de inte var superstjärnor på samma sätt som Björn Borg, Mats Wilander eller Stefan Edberg.

Sedan dess har inte lika många spelare kunnat hänga med på det svenska tenniståget. Bäst just nu är kanske Elias Ymer. Inte heller på damsidan finns någon spelare i det absoluta toppskiktet i nuläget även om Johanna Larsson har haft vissa framgångar, bland annat i den svenska turneringen på grus som spelas varje sommar i Båstad, som heter Swedish Open. I samband med denna tennisvecka, som ibland kallas för Båstadsveckan, invaderas den lilla småstaden av rika människor från hela Sverige som åker dit för att festa. Inte minst unga stockholmare. De kanske inte främst är där för tennisens skull alla gånger, men de bidrar åtminstone till att utelivet och den lilla småstadens krogliv får sig ett uppsving, vilket indirekt även gynnar turneringen.

Att veta exakt vilka spelare som har bäst form just inför sommarens turnering kan vara ett riktigt hästjobb att hålla koll på. Om du besöker en hemsida med mer information kan du lättare fatta ett smart beslut om vem du bör satsa slantarna på inför Swedish Open i Båstad. Du kan till exempel besöka  för att få mera information om de spelare som är heta just nu och hur de ligger till på rankingen i världen. Både manliga och kvinnliga spelare.

En annan svensk tennisturnering som spelar varje år är Stockholm Open, som spelas inomhus på hårt underlag, så kallat hard court. Denna turnering spelas under hösten och har genom åren lyckats locka till sig åtminstone en del av de bästa spelarna i världen även om den inte har så hög status som några av de turneringar som är de mest prestigefyllda vid sidan om de fyra Grand Slam – turneringarna.

De fyra stora Grand Slam-turneringarna är för övrigt Australian Open i Melbourne, Franska öppna som spelas på grus i Paris, US Open i New York och Wimbledon i London, där underlaget är gräs.

Att satsa pengar på och kolla på tennismatcher kan vara mycket kul och spännande och genom att granska de bästa spelarnas spel kan man själv hitta saker som man kan förbättra i sitt eget spel. Något som förstås alla kan dra nytta av som själva spelar, oavsett om man endast spelar för skojs skull med sina kompisar eller om man vill försöka sig på att spela tennis på högre lokal eller regional nivå.