Några stora multisporttävlingar

Multisporten har fått fler och fler deltagare och nyfikna utövare sedan 80-talet. Det finns många tävlingar att öva inför. Här kommer några kända sportevenemang med multisport.

Åre Extreme Challenge

ÅEC var den första multisporttävlingen i Norden och har stannat på topplistan över de mest prestigefyllda sporteventen inom multisport. Den tar plats i Åre som namnet avslöjar, sedan 1997, och sker alltid på sommaren i slutet av juni. Starten börjar vid Tännforsen och slutar vid Åre Torg. Förutom den ordinarie tävlingen anordnas även ÅEC Kidz Event och ÅEC Whitewater Race som är en kajaktävling. Åre Extreme Challenge är en solotävling där både herrar och damer ingår som tävlande men det finns också tävlingsklasser för duo och lag. Sporterna som utövas är kajakpaddling under 25 km i älven och Åresjön runtom, löpning 15 km från Åre torg till Husö, mountainbike 25 km från start i Husö till mål i Åre torg.

Coast to Coast

Den allra största tävlingen som i stort sett räknas som VM i multisport, är Coast to Coast på South Island i Nya Zeeland. Här pressar sig de allra största deltagarna till det yttersta med löpning, paddling och cykling under flera dagar. Och har du tagit dig hit lär du också motiveras av den underbara naturen som ön har att erbjuda. Coast to Coast har ett endagarslopp och ett tvådygns-lopp. Loppen är äldre än Ironman på Hawaii och lockar cirka tusen deltagare varje år.

Coast to Coast går av stapeln i februari och börjar vid Kumara Beach på västkusten, korsar hela South Island för att avslutas på östkusten vid New Brighton Beach som ligger nära Christchurch.

Den första tävlingen anordnades 1983 med endast 25 ihärdiga själar som sökte adrenalin. Nuförtiden är det som sagt betydligt fler som vågar sig på utmaningarna. Det kostar uppemot 900 AUD att delta om man inte är ute i god tid och får en liten rabatt.

Swedish Adventure Race

För de hårdhudade som vill köra ordentligt tuffa pass är adventure race ett alternativ. Swedish Adventure Race är ett känt lopp som består av tre olika tävlingar på tre platser. Det första är i Värmland, det andra i Norge och det tredje i södra Sverige. De heter Wermland Adventure Race, Nordic Adventure Race och BEAST of Sweden och börjar i maj och slutar i september.

I Värmland värmer man upp med kajakpaddling för att sedan ge sig i kast med cykling och avslutar med trekking. Nordic AR har samma grenar men avslutar med orientering som ett extra pass.

BEAST är den mest varierande tävlingen och inkluderar även sporter som inlines, MTB och Coasteering. Här följer även små överraskningar för teamen som utmanas fullt ut.

Den första deltävlingen håller på i 3 dygn och man övernattar på plats. Det andra loppet, som sker i Norge, medför tre olika val. Antingen kan man välja ett lopp på 24 h, 12 h eller 6 h.

BEAST of Sweden håller på i 24-32 h och man deltar två och två i samtliga lopp. Om man istället väljer den europeiska adventure race som också avslutas i BEAST, är man fyra i varje lag.