Detta är multisport

Vad är multisport?

Om man tävlar i eller håller på med multisport, betyder det att man deltar i en rad olika konditionskrävande moment. Oftast är sporterna eller grenarna även förknippade med äventyr och vanliga sådana är paddling, bergsklättring, mountainbike eller springa orientering. Man tävlar i lag och i 4 olika klasser. Det ena är sprint och det andra kallas för adventure race. Skillnaden är längden. Sprint håller på 3-6 timmar medan adventure racingen pågår i åtminstone 1 dygn. Dessutom finns det mellanting.

Det är generellt inga pauser under ett tävlingspass, utan man bestämmer själv när eller om man vill vila, äta eller ta en tupplur. Detta gäller främst de längre tävlingarna; ett sprintpass brukar normalt köras av alla deltagare från start till mål utan vilopauser.

Några kända tävlingar

Sprinten är den mindre extrema varianten och är också den vanligaste. Lagen är ofta ett fåtal individer med en eller två personer. Åre Extreme Challenge är den mest kända, men du kan även tävla i VM och SM. Extreme Sweden eller Grand Tour är två andra multisporttävlingar som räknas till adventure race. De håller på i över ett dygn.

Tävlingsformer förknippade med multisport

Sprintloppen eller endagstävlingarna kan ske med solodeltagare eller i grupp om två personer. Om man tävlar i grupp om två och två, börjar det med kajakpaddling för att sedan övergå till orientering och mountainbike. Några äventyrsmoment slinker också in och ibland även inlinesåkning. Tävlingstiden är mellan 5-7 timmar men detta varierar om man väljer en lång eller kort klass. Alla tävlingar finns för både damer och herrar samt mixade lag.

Soloklasserna börjar även de, med kajakpaddling. Sedan följer vanligtvis någon form av löpning och mountainbike. Här kan du hålla på att pusta från 5-12 timmar och det är mycket i det som liknar en triathlontävling. Förutom Åre Extreme finns även Ultimata Kolmården som räknas som den längsta i Sverige. Coast to Coast på Nya Zeeland är den största internationella tävlingen som anses som mycket prestigefylld.

Adventure Race är den tunga och tuffa varianten. Här krävs det starka och sammansvetsade lag som orkar hålla på i dagar. Ofta är man 4 personer i laget och där ingår både män och kvinnor. Dels behöver man vara rejält insatt i de olika sporterna, dels måste man vara ordentligt organiserad eftersom man ibland bara har rätt till att fylla på matförråden en gång per dygn. Tävlingarna kan hålla på i upp till 10 dagar och vara 100 mil långa.

Mellan sprint och adventure race, finns det två andra klasser. Det är tävlingar på 24-36 timmar eller etapplopp. Den förstnämnda varianten brukar inkludera 3-4 personer i varje lag med minst en kvinna i varje. Sportgrenarna är betydligt fler och innefattar simning, bergsklättring, ridning coasteering eller glaciärbestigningar m.m. Det är en kul klass men det gäller att värna om säkerheten. Etapplopp liknar 24-36-timmarslopp men de sker i etapper på fyra dagar med övernattning. Wulong Quest och Extreme Adventure Hidalgo är två tävlingar och tempot är garanterat högt.

Varför ska man satsa på multisport?

Fördelarna med multisport är att man lär sig mycket om olika sportgrenar samtidigt som man får variation i träningen. Detta är bra för kroppen, men också roligt och inte så ensidigt. Man lär sig dessutom mycket om samarbetsförmåga och disciplin.