Vissa regler under multisport-tävlingar

Nu är reglerna något som brukar bestämmas av arrangörerna i multisportsammanhang, men vissa saker finns ändå att beakta under en tävling.

Multisport består av en rad sporter och vissa av dem räknas som extremsporter. De utförs i naturliga miljöer i olika väder och detta gör det till ett spännande och actionladdat evenemang. Beroende på om det är lag eller solo som gäller, måste fokus ligga på koncentration och uthållighet samt teamwork om man tävlar i lag. Detta medför både härliga naturupplevelser jämsides med utmaningar. Alla sporter kräver sin speciella utrustning och förståelse samt bestämmelser. Därför är det bäst att först kolla med tävlingsledningen inför varje tävling. Några saker som brukar förekomma på de flesta tävlingar ska vi dock ta upp här nedan.

Några allmänna bestämmelser under ett lopp

  • Trots att loppen sker i naturen och Sverige har allemansrätt, måste omgivningarna respekteras precis som i alla andra sammanhang. Man får alltså inte beträda olovliga marker, väsnas och störa omgivningarna utan respektera naturen. Lagar och trafikregler gäller också för varje lag och tävlande.
  • Normalt måste man ha fyllt 18 år för att deltaga i något av de stora loppen.
  • Man måste även vara insatt i hur man läser karta och kompass samt ha läst på om terrängen i fråga.
  • Tävlar man i vattensporter som kajakpaddling eller forsränning, måste man kunna livräddning.
  • Vid cykling, paddling eller löpning gäller korrekt utrustning med skyddshjälm (vid mountainbike) och kompass och telefonen i vattentät påse. Ta även med dig första hjälpen med tryckförband. Förvisso brukar dessa delas ut av tävlingsledningen före loppet då det är viktigt att du har det på dig vid alla tillfällen. En telefon ska du egentligen alltid ha med dig oavsett sportgren, samt ett första hjälpen kit. Varje deltagare måste också ha en väst som visar att personen deltar som tävlande. Västen är oftast färgglad och bärs utanpå kläderna. Din cykel ska ha ett vitt och ett rött lyse. Vid kajakpaddling eller surfski, ska du även bära med dig en visselpipa. Läs dig till obligatorisk utrustning för varje gren. Varje sport har sina speciella hjälpmedel som underlättar jobbet för dig.
  • Om man skulle känna att man vill bryta, måste man alltid så snabbt som möjligt kontakta tävlingsledningen; men du får ingen återbetalning av anmälningsavgiften.
  • När man cyklar får man varken byta cykel eller ta hjälp av en följebil som på andra cykellopp. Vid tävlingar som Tour de France ser man deltagarna byta cyklar stup i kvarten, men detta är alltså inte tillåtet i en multisporttävling.
  • Bemannade poster kan tas av en i laget, ytterligare personer kan fortsätta med sitt.
  • Säkerheten är viktig och därför har anordnarna placerat ut domare lite här och var under loppets gång. Dessa domare är både synliga och osynliga för de tävlande så det gäller att inte fuska.

Regelbrott straffas och innebär diskvalificering. Du får heller inte som tävlande fortsätta på egen hand eller off pist, så att säga. Detta är för din egen säkerhet då omgivningarnas natur och oförutsedda händelser kan vara svåra att ana innan de inträffar.

  • Du får aldrig tävla i någon annans namn eller sälja din deltagande post till någon annan.