Skidåkning och sporter som hör till

Svenskarna älskar sin skidåkning och har så gjort i alla tider. Tänk bara på Vasaloppet som drar till sig massvis av besökare varje år. Men även slalom och skidskytte är populära sportgrenar.

Inom multisport är skidåkning ett vanligt moment under vinterhalvåret. Vill man träna längdskidåkning på somrarna är det rullskidor eller skidmaskinen på gym som gäller.

Längdskidåkning

Att åka skidor under längre sträckor har varit en transportmetod i de nordiska länderna sedan medeltiden. Det har också varit ett utmärkt färdsätt vid jakt, vilket fortfarande märks på skidskytte. De gamla skidorna var tillverkade av trä och stavarna av bambu. Istället för pjäxor hade man rejäla kängor som man fäste på skidorna med läderremmar. Senare infördes en bindning med metallfäste längst fram vid tårna. Dessa bindningar används fortfarande av militärerna eller vid telemarksåkning och den kallas Kandahar.

Telemarksåkning

Om man åker telemark innebär det att man kör en form av slalom med liknande utrustning som slalomåkare använder. Det är helt enkelt utförsåkning men skillnaden är exempelvis pjäxornas fäste som bara sitter vid tårna samt skidans utformning och mjukhet. Reglerna har också vissa skillnader från slalom. Det finns fyra klasser inom telemarksåkningen.

  • Storslalom
  • Classic
  • Sprint classic
  • Parallell

Alpin skidsport

Inom alpin utförsåkning räknas flera discipliner in. Slalom, snowboardåkning, störtlopp och super-g är några som du garanterat har hört talas om och alla innebär utförsåkning i backar. Störtlopp innebär att åka rakt utför i backar med kurvor och vissa hopp. Man har ett åk på sig i tävlingar. Grenen klassas som den näst farligaste. Störtloppsåkare brukar susa fram i 130 km/h och bara speedskiing går fortare.

Den perfekta ställningen för dessa båda grenar är äggställningen som innebär att man är framåtböjd med kraftigt böjda ben. Detta för att minska luftmotståndet och få fart. En gren som är ett mellanting mellan både slalom och störtlopp, kallas super-g. Det är glesare mellan pinnarna och hastigheten är således högre. Åker du med snowboard, är det som att surfa på snön. Istället för två skidor används en bräda som du står på. Många snowboardåkare har en tendens att åka off pist eftersom det ger häftigare hopp och rörelser i backen.

Speedskiing och backhoppning

Båda grenarna påminner starkt om varandra men i speedskiing som även kallas den flygande kilometern, hoppar man inte. Dock är backarna anpassade till just denna typ av åkning som är den snabbaste skidåkningsgrenen. Backhoppning är en specialgjord backe som i slutändan innebär ett långt hopp för åkaren. Det ser mycket lätt ut men kan man inte tekniken, kan man skada sig fördärvat.

Skidskytte

Skidskytte är längdskidåkning varvat med skjutbanor och påminner om forna tiders jakt-sätt. Dock härstammar sporten från vårt grannland Norge där soldater tävlade mot varandra. Snart spred sig intresset och numera är disciplinen mycket populär. Sverige har haft några duktiga namn som exempelvis Magdalena Forsberg och Björn Ferry. Skidskytte har ett flertal klasser och man kan även tävla som lag i stafett eller mixad stafett. Beroende på klass, är antalet skjutningar och ställningar varierande. Man varvar liggande ställning och stående position och måltavlans diameter anpassas även efter position. Missade skott leder till straffrundor eller tilläggstid.