Nordenskiöldloppet – ett extremt lopp på skidor

Du kanske trodde att Vasaloppet var det längsta loppet på skidor, någonsin. Då har du fel! Ett gammalt lopp som inte har åkts sedan slutet på 1800-talet i norra Sverige, har nu fått några arrangörer att återuppta det igen. Det heter Nordenskiöldloppet och går av stapeln i Jokkmokk.

Vasaloppet är 90 km långt och klarar du av att komma i mål utan att ha brutit eller vilat först, är det i sig en bragd. Men då kanske du även ska ta och prova på detta extremlopp som inte bara är över dubbelt så långt (220 km) utan även har en intressant historia. Banan börjar i Purkijaur och går sedan till Kvikkjokk och tillbaka igen. Det är mer än ett vanligt lopp och det gäller att man är ordentligt tränad innan.

Nordenskiöldloppet

1884 antog polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld och hans mannar, utmaningen att skida dygnet runt i de kallaste delarna av Sverige för att göra sig mer trovärdiga angående en händelse under Nordenskiölds Grönlandsexpeditionsvistelse som ingen riktigt trodde på. Ett år tidigare hade Nordenskiöld begett sig till Grönland för andra gången för att utforska öns hjärta. Dock blev det inte riktigt som han hade tänkt sig. Hans ekipage körde fast i isen när man skulle åka in i landet för att försöka upptäcka gröna dalar och skogbeklädda landområden. För att undvika att komma hem utan några som helst bevis, skickade han ut två samer på skidor, i jakten på “oaserna”. Efter två dygn kom de tillbaka efter att ha skidat 460 km utan sömn. Trots detta hittade de inga skogar, men Nordenskiöld var mäkta imponerad över insatsen de gjort.

När han meddelade detta till svenska tidningar, var det få som trodde på honom. Vem kunde åka 460 km på längdskidor utan att sova i 57 timmar? Man drev nästan med vetenskapsmannen och det var då som han tog beslutet att bevisa människans förmågor för resten av världen. Han organiserade ett lopp på 220 km eftersom det räckte gott och väl för att folk skulle tappa hakan. Terrängen skulle vara obanad och ingen sömn fick förekomma. En jury och priser utsågs samt kontroller så att allt skulle gå rätt till. 1884 kördes det omtalade loppet och Nordenskiöld fick sin revansch.

Loppet idag

Sedan 1884 har loppet aldrig mera körts i sin helhet ända tills nu. Kortade lopp under samma namn har avverkats men aldrig de 220 km som krävdes. Inte förrän 2014 började man fundera på att ta upp tävlingen igen och från och med 2016 kördes det första nya Nordenskiöldloppet. Det är precis som Vasaloppet öppet för både amatörer och elitskidåkare och åks natt som dag. Red Bull har varit huvudsponsor. 16 länder deltog och vinnaren 2016 blev skidåkaren Dahl. Två norrmän vid namn Aukland och Fjeld fick exakt samma tid och korsade mållinjen en sekund efter. Drygt 9 timmar tog det för dem att komma i mål. På den kvinnliga sidan vann Lina Korsgren. Loppets sista åkare kom i mål efter 23 timmar av långdragen skidfärd. Den 10 april 2017 vann Andreas Nygaard från Norge med Fjeld hack i häl. Norrmännen är duktiga på skidor minsann.