Börja träna och tävla

Om du är intresserad av multisport, är du förmodligen redan en baddare på träning och kondition. Och, dessutom intresserad av sport och äventyr. Om du inte är det gäller det att snabbt hitta motivationen för detta är inget för latmaskar.

Eftersom multisport ofta är en lagsport, är det bra om du hittar likasinnade och andra nyfikna. Då kan ni sporra varandra och ge er ut och träna ihop. Ett alternativ som förmodligen är det bästa, är att gå med i en förening. Det finns både gott om föreningar som främjar multisport och massvis av tävlingar både i Sverige och utomlands. Bara solotävlingar, kan du hitta över 30 stycken varje år.

Starta med måtta och trappa upp kraven

Intresset för multisport och äventyrsrelaterade sporter ökar mer och mer och eftersom de går lätt att följa på webben eller via andra kanaler, drar det med sig nya deltagare varje säsong. Multisporten tog fart på 80-talet och är här för att stanna. Då fanns bara några enstaka tävlingar och klasser, men idag kan du hitta lopp på allt mellan 3 timmar upp till 10 dagar. Är du nybörjare rekommenderas ett kortare lopp till att börja med. Ta inte ut dig för fort. Då riskerar du att tappa motivationen. Se också till att träna rätt och förse dig med rätt energi. Multisport är en extremsport och en blandning av tuffa och krävande moment som fordrar disciplin, koncentration och uthållighet samt en rejäl dos styrka.

Gå med i en förening

Det finns många föreningar runt om i Sverige där du kan skriva in dig. Då får du lättare tillgång till tävlingar och råd och hjälp när det gäller träning. Dessutom träffar du nya kompisar som är lika begeistrade som du. I en förening tränar ni samtliga sporter som ingår i begreppet multisport. En dag kan det bli löpträning, en annan klättring, en tredje cykling eller skidåkning o.s.v. Du blir således inte uttråkad och det är det som är det stora pluset med den här typen av sport.

Klubbarna i sig håller också enskilda tävlingar eller i team med andra föreningar. I föreningen ser man individuellt till varje deltagare om man vill tävla solo eller i team. Fördelen med att tävla solo är att du enbart förlitar dig på dig själv och att du inte blir sinkad av andra. Vissa tycker dock att lagarbete är mer deras grej eftersom man hjälps åt och kan peppa varandra.

Tävlingarna

Som du vet finns det flera klasser att tävla i men varje tävling kan också se annorlunda ut. Detta beror helt på arrangörerna som anordnar den. Man har inte satt upp några särskilda regler kring multisport och dess tävlingar och även grenarna kan variera, även om det finns likheter.

En tävling som du kan testa när du har blivit varm i kläderna men ännu inte är på toppnivå, är Försvarets Adventure Race. Det heter Adventure Race men är lite lättare eftersom det håller på i max 8 timmar. Man skulle då egentligen kunna kalla det en sprint. De har även en kortare motionsvariant. Tävlingen hålls regelbundet och sträcker sig till den som vill testa sina gränser utan att bli helt utmattad.