Åka snowboard

Vad är snowboard?

Snowboardåkning är en vintersport som innebär att man går ner för en backe som är täckt av snö medan man står på en bräda som är fäst vid en förares fötter, med hjälp av en speciell känga på en monterad bindning. Utvecklingen av snowboard var inspirerad av skateboardåkning, pulka, surfing och skidåkning. Den utvecklades i USA på 1960- till 1970-talen och blev en olympisk vintersport 1998.

Snowboardåkning har funnits sedan 1920-talet, då pojkar och män band plywood eller träplankor från fat till fötterna med hjälp av klädsnor och hästtyglar för att styra sig nerför backar. Modern snowboardåkning började 1965 när Sherman Poppen, en ingenjör i Muskegon, Michigan, uppfann en leksak till sin dotter genom att fästa två skidor tillsammans och fästa ett rep i ena änden så att hon skulle ha lite kontroll när hon stod på brädan och gled utför.

Typer av snowboardåkning

SNÅLSKJUTS

Freeriding är precis det – att åka på egen hand i vilken terräng som helst och endast bunden av berget. Denna typ av ridning skildras bäst av jakten på att åka på massiva toppar, men det är inte bara begränsat till det. Att rida naturliga egenskaper och lägga till freestyle-element till dem är vanligt. Denna körstil är begränsad av tillgången till berg och hotas av farorna som finns (laviner, sprickor) när man försöker åka i avlägsna områden.

FRISTIL

Oavsett om det är i terrängparker, backcountry eller urbana miljöer – denna breda term beskriver all ridning där trick utförs. Freestyleridning är och fortsätter att vara en populär ridstil, speciellt med den kontinuerliga utvecklingen av funktioner och tricks. Dess framtid är bara begränsad till ens kreativitet på en snowboard.

URBAN

Denna ridstil kännetecknas av användningen av befintliga funktioner inom eller runt urbana och mänskligt skapade landskap. Ledstänger, avsatser, parkeringskonstruktioner, väggar, etc. Dessa funktioner erbjuder en lekplats för att åka utanför orterna. Utvecklingen av street ridning har ökat de senaste åren eftersom nivån på ridningen har anpassats ytterligare till sådana omgivningar. Det är den mest tillgängliga formen av ridning för många yngre ryttare och fortsätter att växa.

HALFPIPE

Denna del av snowboardåkning, som gjordes populär av de fyra senaste olympiska spelen, innebär att man utför tricks medan man åker genom en massiv U-formad snöfunktion i höga hastigheter. Anpassad form av skateboard för ridning, snowboard halfpipe har förändrats dramatiskt från de rudimentära dagarna med att åka naturliga raviner till dagens massiva rörproduktioner som implementerar specialiserade snömaskiner och precisionsformning. Större rör fortsätter att tillåta ryttare att åka snabbare, bli större och uppfinna nya trick. Den avsevärda tiden och de ekonomiska kostnaderna för att skapa och underhålla rör, liksom deras begränsade tillgänglighet, utgör dock ett hot mot dess utveckling.

GRANSKORS/LÖP

Denna sida av snowboard inkluderar lopp som slalom, storslalom och boardercross. Boardercross är en anpassning av BMX-åkning där fyra ryttare tävlar nerför en bana av hopp, berms, etc. Slalomracing är ett tidsbestämt lopp genom en serie grindar. Denna nischsida av sporten består främst i samband med liknande skidlopp. Även om den anses vara en olympisk sport, ligger dess framtid i problemet med att locka yngre ryttare.